torsdag 7 januari 2010

"Allvar"

Har en skiva överdragen på datorn som heter "Århundradets förkunnare i tal och sång". Just det här utdraget ur en predikan av en man vid namn Manfred Björkqvist fastnade jag för. Fastän den har x antal år på nacken och språket är lite ålderdomligt, skulle det lika gärna kunna vara en nutidsbeskrivning. Jag får för mig att ytligheten är ännu mer utbredd nu än den var för några tiotal år sedan, så kanske att det som sas då är än mer aktuellt idag? Läs och begrunda:

"Ju ytligare människa är, desto mindre allvar har hon själv och desto mindre förstår hon också en annan, djupare lagd människa. Ty det ligger mycken sanning i den satsen: så djup som jag själv är, så djupt förstår jag en annan"

"...men ödmjuk måste jag vara. Självsäkra människor gå tyvärr ofta en annan väg. De bortförklara eller förenkla vad de icke förstår. Ja hela tider, hela rörelser, kunna vara i färd med att förgrova eller bortförklara det djupare människolivet istället för att taga det på allvar och ödmjukt söka försöka förstå det. En ytlig tids anda kan sålunda för otaliga människor försvåra tillgången till livets innersta rum, genom att uppställa en stympad eller förytligad människobild såsom den normala, hela människan och säga: sådan är människan, sådan måste hon vara, allt annat är overkligheter, icke att taga på allvar...i vår tid har man kanske svårast att taga själsdjupet på allvar, innerligheten. Det inre livets omätliga värld ter sig snarast som ett skuggornas rike, och dock har det varit de stores hemland. Taga vi icke själens innerlighetsliv på allvar, då platta vi ut verkligheten till yta. Då skola vi inte heller beklaga oss över att vi själva bli ytliga, rotlösa och hemlösa varelser. Vår räddning såsom människor ligger i en ny syn på den inre världens verklighet och en starkare känning med den makt som där styr till vårt bästa. Vi måste åter komma till att inifrån möta denna makt, lika enkelt och starkt som vi möta den yttre världen. Lika väl som vi har en umgängelse med människor i arbete och affärer, lika väl skulle vi ha en umgängelse med den makt som inifrån kan leda hela vårt liv till seger, ty det är inifrån som världen styres. Ju mera vi leva på ytan, desto mer skall vår värld likna ett skepp utan styrman och roder."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar